Voor wie?

Wanneer is het programma geschikt voor jou

Meiden op het pad naar Jong Oranje

De selectie van Jong Oranje vindt in seizoen 2023-2024 voor het eerst plaats via de zogeheten Rugby Regio Competitie. Uitsluitend door daaraan mee te doen, kan je je kwalificeren voor Jong Oranje. Dit selectieprogramma is in seizoen 22-23 voor het eerst toegepast bij de jongens, en dit heeft in het voorjaar van 2023 geleid tot nieuwe Oranje U16, U17 en U18 selecties. Die U18 selectie traint nu door voor het Europees Kampioenschap in de herfst van 2023.

Komend seizoen gaan dus U18 meidenteams uit de verschillende regio’s een ‘All Girl’ competitie spelen om te komen tot het Jong Oranje-team van 2024. Alleen meiden die door de pre-selectie zijn en aan deze wedstrijdcyclus mee doen, maken kans op selectie voor U18.

Hoe gaan ze het doen in die teams? Hoe bereiden deze speelsters zich hierop voor? De periode beslaat meer dan een half seizoen, dus extra trainen onder begeleiding van topcoaches gaat je natuurlijk helpen in zo’n selectie-periode. Er zijn helaas maar weinig clubs die speciaal voor de ontwikkeling van deze meiden een ervaren rugbycoach beschikbaar hebben. Zelfs in de dames-ereklasse beschikken maar een paar clubs hierover. We zijn gewoon nog niet zo heel ver met damesrugby.

Wil jij toch het maximale halen uit deze unieke selectie-competitie èn aan hun verdere toekomst als rugbyspeelster werken door je op alle fronten te bekwamen, dan is het Senior Academy Programma het beste wat jij jezelf kan gunnen.

 

 

U18 selectie 2023 

Voor spelers van de U18 selectie 2023 geldt weliswaar dat er voor hen nog geen regio competitie voor U20 of U23 bestaat (wàs dat er maar!!), maar ook zij hebben nog een heel pad te gaan om zich naar Oranje XV toe te werken. Ook voor jullie zal in de meeste gevallen deelnemen aan het Senior Academy programma de beste optie zijn om door te groeien en je “op te werken” naar de vaderlandse top: Oranje XV.

 

Later begonnen met rugby, maar achtervolgt nu de vaderlandse top

Zoals gezegd: het aantal meiden dat rugby speelt is relatief laag in Nederland. Maar het groeit. Veel meiden beginnen pas later, als ze studeren of vriendinnen hebben die enthousiast zijn. Zo zijn er heel wat dames in de leeftijd 18-23 die de smaak te pakken krijgen en fanatiek beginnen te rugbyen. Als ze sportieve aanleg hebben, bijvoorbeeld atletisch e/o sterk gebouwd, en ambities en doorzettingsvermogen hebben, kunnen zij in relatief korte tijd grote stappen voorwaarts maken en de aansluiting tot de vaderlandse top in het dames-rugby vaak nog bereiken. Niet alleen tot ereklasse-niveau maar ook het Oranje Dames XV blijkt dan nog bereikbaar, zo bleek de laatste jaren.

Maar dan moet er wel meer gebeuren dan alleen een paar clubtrainingen in de week. Dan moet er intensiever en onder professionele begeleiding getraind worden.

Ook voor deze groep dames is het Senior Academy Programma bij uitstek het geschikte Pathway to the Top. Eigenlijk het enige alternatief in ons land.