Academies

Ontwikkelprogramma’s voor meiden/dames met rugby ambities & talent

De Nederlandse dames staan 15e op de World Ranking. De kans is daardoor groot dat Oranje de komende jaren aan de World Cup gaat meedoen. Wil jij deel uitmaken van dit avontuur?

Meiden vormen ongeveer 10% van de rugby jeugd in Nederland. Het rugby begint hier, zoals in veel andere landen, voor jongens en meisjes in clubs met jeugdteams die gemengd jeugdcompetitie spelen. Dat heeft voordelen en nadelen, maar zo is het op dit moment. Als de speelsters naar de junioren (15-16) gaan, en zeker als ze colts (17-18) worden gaan de fysieke verschillen steeds meer tot ongelijkheid leiden. Vanaf 18 jaar kunnen meiden in de volwassen rugby competitie voor dames meedoen.

Sinds seizoen 22-23 worden landelijk voor ambitieuze rugby meiden (± U14-15) ‘all girl’ trainingen & wedstrijden georganiseerd ter compensatie van de beperkte spelervaring voor jonge speelsters en om tegemoet te komen aan hun wens ook eens tegen buitenlandse teams te spelen (wat tot dusver aan jongens was voorbehouden). Dit mooie initiatief werkt onder de naam Dutch Girls Rugby (DGR).

 

Ambitieuze meiden die op hun 12e al weten dat ze een goede rugby speelster willen worden, en daarvoor het beste uit hun spelontwikkeling willen gaan halen, kunnen -net als jongens met zulke ambities- de gespecialiseerde rugby-opleiding bij een van de Rugby Academies in ons land volgen. 

Die verzorgen het zogenaamde Junior Academy Programma op circa 10 plaatsen in het land en dat is het beste wat er beschikbaar is: 4 dagen in de week extra trainingen door topcoaches, naast je eigen clubtrainingen waar je gewoon blijft spelen. Dit alles in goed samenspel georganiseerd met het reguliere onderwijs.  Tot je klaar ben met de middelbare school.

Met name meiden die de Academy met succes hebben doorlopen stromen vrijwel rechtstreeks via Jong Oranje door naar het volwassen Oranje Dames XV. Helaas, zijn dat er nog veel te weinig. De bondscoaches van Oranje zit te springen om meiden die de Academy gedaan hebben.

Sinds kort bestaat er een route voor ambitieuze meiden met rugby-ervaring die die boot gemist hebben en/of die in de jaren daarna als volwassene met hun rugby-ambitie willen doorpakken. Dat is het Senior Academy Programma.